Hvad er din favorit f… up?

Intet lærte mig så meget som en total fiasko præsentation for en bestyrelse af ledere/ejere i en detailkæde for mange, mange år siden.

Præcis 10 minutter tog det at tale 15 beslutningstagere ud af en kæmpe salgsåbning. De så ud til at sove med åbne øjne. De sidste 20 minutter af min tildelte halve time var de længste i mit arbejdsliv. Min dengang chef var med som observatør. Han sagde ikke et ord.

Men hans (meget få) ord og handlinger i de kommende dage var en kæmpe læring om ledelse. I håndteringen af én eneste situation demonstrerede han kernen af flere hundrede siders ledelses pensum fra mit daværende cand. merc. studium.

Både salgserfaringen og ledelses lektien tænker jeg stadig tilbage på med stor taknemmelighed og et lille smil. Selv mange, mange år efter. Så megen effektiv læring i én eneste erfaring er en gave.

Mens du måske sidder og smiler eller krummer tæer over din egen favorit f-up, så kan du glæde dig over, at du og jeg med vores lille private samling af skævere er i godt selskab. Rigtigt godt selskab. Og ofte er de største heldigvis så gavmilde, at de deler:

  “Only those who dare to fail greatly can ever achieve greatly”

(Robert F. Kennedy)

“Success is not final. Failure is not fatal. It’s the courage to continue that counts”

(Winston S. Churchill)

“Failure is so important. We speak about success all the time. It is the ability to resist failure or use failure that often leads to greater success”

(J.K. Rowling)

Top performere i politik, sport, kunst og erhverv laver masser af fejl. Store og små. Tå-krummende eller bare lidt øv. De fornægter dem ikke, men er gode til at lære og vokse af dem – og netop det bringer dem til toppen.

Særligt er de gode til at spotte, hvornår det ikke er nok at blive i samme spor og blot gøre sig mere umage. Nemlig de situationer, hvor det er nødvendigt at gøre noget HELT andet og ændre sine antagelser eller sit perspektiv fuldstændigt. Såkaldt double-loop læring. Som er en svær ting for mange og derfor præcis her, at de bedste skiller sig ud.

Lad os udfordre den af og til ret anstrengte succes hype i offentlige rum. Som snarere stresser os end gør os bedre. Vi har ikke brug for mere se-mit-perfekte-arbejdsliv bullshit. Vi har brug for mere menneskelighed, ærlighed og reel læring.

Såehhh………Hvad er DIN favorit fuck up??

I min artikel ”Why failure teaches succes” i ManageMagazine kan du se mere om de stærkt dokumenterede sammenhænge mellem fejl og succes hos top performere. Fx resultaterne af 10 år lang og dybdegående forskning fra Harvard, der viser os, at de absolut bedste begår masser af fejl.

https://managemagazine.com/blogtalk/failure-and-success/why-failure-teaches-success/

Vil du høre mere? Så lad os få en snak eller tag et kig på foredraget ”Hvad er din favorit f… up?”.